Vijesti

UNICEF: U Jemenu poginulo 400 djece

660views

U sukobima u Jemenu poginulo je skoro 400 dece od kraja marta, a isto toliko su regrutovale oružane grupe, navodi se u najnovijem izveštaju Unicefa.
Unicef je upozorio da se ne nazire rešenje za sukobe u Jemenu, gde se koalicione snage, predvođene Saudijskom Arabijom, od kraja marta bore protiv šiitskih pobunjenika.

U izveštaju Unicefa se navodi da je 398 dece poginulo, 377 regrutovano za borbe, a 1,3 miliona je napustilo domove i ukazuje da bi broj mrtvih mogao da bude i veći.

Prema podacima UN, najmanje 1.950 civila je poginulo u sukobima, prenela je agencija AP.

Unicef je istakao da je za oko 10 miliona dece, što je polovina populacije u Jemenu, neophodna hitna humanitarna pomoć.

Navodi se da je ugroženo i više od pola miliona trudnica u oblastima Jemena najviše pogođenim sukobijma.

Organizacija za ljudska prava Amnesti Internešenel (AI) upozorila je juče da su vazušni udari koalicionih snaga protiv šiitskih pobunjenika u Jemenu ostavili su za sobom “krvav trag stradanja civila”.

U izveštaju AI stoji da postoji mogućnost da su svi učesnici u konfliktu počinili ratne zločine.

Dokument na 30 stranica istražuje osam udara koalicionih snaga tokom juna i jula, u kojima je poginula 141 osoba – većinom žene i deca, preneo je BBC.

“Izveštaj oslikava u mučnim detaljima jeziv i krvav trag smrti i razaranja u Taizu i Adenu od nezakonitih napada, koji bi mogli da predstavljaju ratne zločine, svih učesnika”, izjavila je Donatela Rovera iz AI.

(Tanjug)