Vijesti

UNHCR: Izbjeglička situacija u Jemenu 'ekstremno zabrinjavajuća'

668views

Situacija za novopristigle izbjeglice, tražioce azila i migrante u Jemenu dodatno se pogoršala i ekstremno je zabrinjavajuća, upozorila je izbjeglička agencija UN-a.
– Nastavak sukoba, pogoršanje ekonomskih uslova i novi rastući kriminalitet izlažu ljude štetnim situacijama i eksploataciji – izjavio je portparol UNHCR-a William Spindler na brifingu za novinare u Ženevi.
Produženje sukoba i nesigurnosti prijete državnim institucijama i slabe vladavinu zakona, a pojavila su se rastuća svjedočenja o iznuđivanjima, trgovini ljudima i deportacijama, navodi UNHCR.
Mnogi ljudi su uhapšeni, zlostavljani i potom su bacani u more ili su prinudno vraćeni od istih krijumčara ljudima koji su ih doveli u Jemen.
– Izvještaji o zlostavljanju unutar pritvorskih centara su brojni, dok su oni koji tek pristižu izloženi seksualnom i fizičkom nasilju – izjavio je Spindler.
UNHCR je također primio izvještaje o ljudima koje su krijumčari izbacili s brodica u more kod jemenske obale.
U januaru ove godine javljeno je da se više od 50 Somalaca udavilo u takvim operacijama.
– Mnoge od onih koji su prešli Adenski zaliv, krijumčari i trgovci ljudima ponovo su namamili da se otisnu na to opasno putovanje – izjavio je Spindler.
Od 2015. godine, eskalacija sukoba u Jemenu pogoršala je ionako kritičnu humanitarnu situaciju, s napadima i vojnim akcijama u i oko vodovodne infrastrukture, onemogućujući stanovništvu pristup pitkoj vodi, navodi UNICEF, prenosi Xinhua.

(FENA)