Notice: Trying to get property 'post_excerpt' of non-object in /var/www/vhosts/minber.ba/httpdocs/2020/wp-content/themes/minbertheme/templates/template_single_post.php on line 1084
Vijesti

UN usvojio rezoluciju o borbi protiv ISIL-a

431views

Vijeće sigurnosti UN-a usvojilo je rezoluciju koja državama omogućava da preduzmu sve neophodne mjere u borbi protiv grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL).

Rezolucija je donesena sedam dana nakon napada u Parizu u kojima je poginulo 130, a ranjeno više od 300 ljudi, a usvojena je jednoglasno.

Nacrt rezolucije izradila je Francuska, a u tekstu se apelira na članice UN da udvostruče i koordiniraju napore kako bi se spriječili napadi ISIL-a i drugih grupa povezanih sa Al-Kaidom.

Politička podrška

Šef francuske diplomatije Laurent Fabius pozdravio je usvajanje rezolucije i istakao da to pokazuje odlučnost svijeta da se suprotstavi borcima ISIL-a.

“Sada je bitno da se sve zemlje konkretno angažiraju u borbi, bilo vojnim djelovanjem, traženjem političkih rješenja ili borbom protiv finansiranja terorizma”, rekao je on.

AFP navodi da rezolucija ne daje odobrenje niti pravnu osnovu za vojnu akciju i upotrebu sile, ali francuske diplomate smatraju da će ona osigurati značajnu političku podršku za kampanju protiv ISIL-a.

U rezoluciji se najoštrije osuđuju napadi u Parizu i Bejrutu, a spominje se i nasilje u Tunisu, Turskoj i Egiptu.

Rezolucija je izglasana u trenutku talačke krize u hotelu u prijestolnici Malija Bamaku u kojoj je poginulo 27 osoba, prema podacima vlasti. Za taj je napad odgovornost preuzela grupa povezana s Al-Kaidom.

(Agencije)