Notice: Trying to get property 'post_excerpt' of non-object in /var/www/vhosts/minber.ba/httpdocs/2020/wp-content/themes/minbertheme/templates/template_single_post.php on line 1084
Vijestiiiiii

UN: Ukinuti izraelske kolonije

356views

Predsjednik Generalne skupštine Ujedinjenih naroda (UN) Nassir Abdulaziz Al-Nasser nazvao je situaciju na “okupiranim palestinskim teritorijima” “stranom okupacijom”, koja nije u skladu s demokratijom i ljudskim pravima.

Govoreći na otvaranju glavne godišnje sjednice Vijeća za ljudska prava UN-a, Al-Nasser je izjavio da “strana okupacija” na “okupiranim palestinskim teritorijima” “nije u skladu s demokratijom i ljudskim pravima i posebno s pravom na samoodređenje”.

Trebalo bi uložiti napore kako bi se zajamčilo da će palestinski narod slobodno ostvariti svoje pravo na samoodređenje, naročito uspostavom nezavisne države, i kako bi se jamčila sloboda i dostojanstvo sirijskog naroda na okupiranom sirijskom Golanu, kazao je on.

Katar je pozvao da se formira istražna komisija UN-a o judaizaciji Jerusalema i upozorio da zemlje ‘Arapskog proljeća’ neće više prihvatiti izraelsku okupaciju Svetog grada.

Visoki UN-ov zvaničnik je ocijenio da postoji “globalni konsenzus o hitnoj potrebi” da se ukinu “izraelske kolonije”.

Ovaj apel predsjednika Generalne skupštine UN-a je uslijedio nakon što je Katar u nedjelju pozvao da se formira istražna komisija UN-a o judaizaciji Jerusalema i upozorio da zemlje “Arapskog proljeća” neće više prihvatiti izraelsku okupaciju Svetog grada.

Palestinski predsjednik Mahmoud Abbas je na konferenciji u Kataru u kasnim večernjim satima u nedjelju rekao da Izrael posljednjih nekoliko godina vodi “konačnu bitku” za brisanje arapskog, muslimanskog i kršćanskog karaktera istočnog Jerusalema, koji je Izrael zauzeo u ratu 1967. godine, prenosi Reuters.

Palestinci žele istočni Jerusalem za glavni grad države koju nastoje ustanoviti na okupiranoj Zapadnoj obali i Pojasu Gaze.

(Fena)