Stanje u Siriji

UN tvrdi da se u Siriji regrutuju djeca

473views

Sirijska vojska i pobunjenici regrutuju djecu za borbe u građanskom ratu, a neka djeca trpe razne oblike mučenja jer ih vladini vojnici optužuju za saradnju sa opozicijom, objavio je u izvještaju u srijedu glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon.

Izvještaj je objavljen pošto je Leila Zerrougui, posebna izvjestiteljica glavnog tajnika UN-a za djecu i oružani sukob, u decembru posjetila Siriju.

Hiljade djece ubijene su od početka nasilja u Siriji, a “hiljade druge djece gledale su kako im je ubijen ili ranjen neki član porodice”, kaže se u tekstu.

Mučenje djece

UN-ov izvještaj navodi da se djecom vojnicima koriste i druge države gdje su djeca također i ubijana i sakaćena te silovana, što čine vladini vojnici ili oružane skupine.

To se događa u Afganistanu, Čadu, Demokratskoj Republici Kongo, Somaliji, Sudanu, Južnom Sudanu i Jemenu, navodi UN.

Djecu prisilno regrutuju i oružane skupine u Maliju, Kolumbiji, na Filipinima, Mijanmaru, Iraku i Srednjoafričkoj Republici.

Ujedinjeni narodi smatraju djetetom osobu mlađu od 18 godina.

Ban je istaknuo da je u Siriji zabrinjavajuć rast mučenja i zlostavljanja djece koja su optužena za saradnju s opozicionim snagama.

“Djeca zatvorenici, uglavnom dječaci od kojih neki imaju tek 14 godina, mučeni su kao i odrasle osobe, a to znači elektrošokovima, premlaćivanjem, prijetnjama i seksualnim mučenjem”, navodi UN.

No i opozicijske skupine, a među njima i Slobodna sirijska vojska, koriste se djecom za ratna djelovanja, a uglavnom su to djeca od 15 do 17 godina starosti, navodi se u izvještaju.

(AJB)