Stanje u Siriji

UN traži pojašnjenje o hemijskom napadu

377views

Vijeće sigrunosti Ujedinjenih naroda saopćilo je u srijedu navečer, nakon hitnog sastanka o situaciji u Siriji, da je neophodno pojasniti izvještaje o navodnom napadu hemijskim oružjem na predgrađa Damaska, ali nije zatražilo provođenje istrage u koji bi učestvovali istražitelji UN-a koji se trenutno nalaze u Siriji.

 

“Postoji jaka zabrinutost među članicama Vijeća sigurnosti o optužbama i opći je utisak da mora postojati pojašnjenje o onome šta se desilo i da se situacija treba pažljivo pratiti”, rekla je ambasadorica Argentine pri UN-u Maria Cristina Perceval novinarima nakon hitnog sastanka Vijeća sigurnosti, koji je bio zatvoren za javnost.

Sjedinjene Američke Države, Velika Britanija i Francuska su među 35 država koje su zatražile da istražitelj UN-a Ake Sellstrom, čiji se tim trenutno nalazi u Siriji, istraži ovaj incident što je prije moguće.

Protivljenje Rusije i Kine

Diplomate UN-a su, međutim, rekle da su se Rusija i Kina usprotivile formulaciji kojom bi se zahtijevala istraga, prenosi Tanjug.

Sirijska opozicija optužila je režim lidera Bashara al-Assada da je njegova vojska u srijedu upotrijebila hemijsko oružje u napadu na pobunjenike u predgrađima prijestonice i da je tom prilikom poginulo do 1.300 ljudi, što Damask demantirae, navodeći da je riječ o lažnim optužbama.

Sirijska vojska bombardirala je u četvrtak predgrađa Damaska koja su pod kontrolom pobunjenika, i to dan poslije optužbi sirijske opozicije da je Assadova vojska u napadima u srijedu upotrijebila hemijsko oružje.

Vojska je minobacačkim raketama napadala istočna predgrađa prijestonice, Jobar i Zamalka, tvrde sirijski opozicioni aktivisti, prenosi agencija Reuters.

U napadima u četvrtak na udaru se našlo i sjeverno predgrađe Kabun, saopćili su aktivisti.

(AJ Balkans)