Iz minute u minutu - STANJE U SIRIJI

UN: Sukob u Siriji postao međuetnički i međuvjerski

209views

Sukob u Siriji pretvorio se u rat između pripadnika različitih etničkih i vjerskih grupa, saopštili su eksperti Ujedinjenih nacija u novom izvještaju o ratu u Siriji i upozorili da opasnost prijeti “čitavim zajednicama”.

Rizik od sukoba između pripadnika različitih zajednica, uključujući “sukob etničkih i vjerskih grupa, oduvijek je bio prisutan”, navode članovi istražne komisije, među kojima i bivša glavna tužiteljka Haškog tribunala Karla del Ponte.

“U sukob su uvučene i druge manjine, kao Jermeni, hrišćani, Druzi, Palestinci, Kurdi i Turkmeni. Ipak, podjele su najizraženije između alavita (šiita) i sunita”, navodi se u izvještaju.

Stanje je takvo da bi “čitave zajednice mogle da se nađu pred izborom da moraju da pobjegnu iz zemlje ili da budu uništene”, upozoravaju autori izvještaja.

Komisiju za Siriju je u avgustu 2011. oformio Savjet UN za ljudska prava, ali njeni članovi nisu dobili dozvolu Damaska da posjete Siriju. Samo predsjednik komisije, Brazilac Paulo Pinjeiro, privatno je boravio u Siriji.

Autori izvještaja upozoravaju na pojavu novih naoružanih opozicionih grupa koje ne žele da se pridruže Oslobodilačkoj vojsci Sirije i koje su povezane sa pro-islamskim grupama kakva je Džabhat el Nusra.

(RSE)