Stanje u Siriji

UN razočaran zbog kršenja dogovora o dostavljanju humanitarne pomoći u Homs

499pregledi

Šefica Ureda Ujedinjenih nacija (UN) za humanitarna pitanja i koordinatorica za hitne situacije Valerie Amos izrazila je razočarenje zbog kršenja dogovora o dostavljanju humanitarne pomoći u sirijski grad Homs ali i zbog uzimanja članova humanitarnih organizacija za mete napada, javlja Anadolu Agency (AA).

Amos podsjeća da je ranije sklopljen dogovor o trodnevnom prestanku sukoba u Homsu, koji se nalazi pod opsadom snaga odanih sirijskom predsjedniku Basharu al-Assadu, kako bi se civilima dostavila humanitarna pomoć.

“Razočarana sam zbog nepoštivanja dogovora ali i otvaranja vatre na ekipe humanitarne pomoći. Povrijeđenim osobama želim brzo ozdravljenje”, poručila je Amos.
 
Ona poručuje da UN i humanitarne organizacije neće odustati od svojih misija te da će uraditi sve što je u njihovoj moći kako bi civili na ovom području dobili pomoć koja im je potrebna.
 
Članovi humanitarnih organizacija su uspjeli u dogovorenom periodu jednom dijelu stanovnika Homsa dostaviti potrebnu pomoć i evakuisati neke stanovnike ali je juče na njih otvorena vatra.

(AA)

X