Stanje u Siriji

UN optužile Islamsku državu za masovne zločine u Siriji

561views

Militanti Islamske države počinili su “masovne zločine” u Siriji, uključujući i regrutovanje djece za vojnike, saopćile su u srijedu Ujedinjene nacije. Istražitelji UN-a navode u izvještaju da su javna pogubljenja “svakodnevni spektakl” u područjima pod kontrolom Islamske države, koja se nedavno pridružila borbama protiv sirijskih vladinih snaga.

U izvještaju se također optužuju sirijske snage za korištenje hemijskog oružja u osam odvojenih incidenata u ovoj godini.
 
Sukob između vladinih snaga i nekoliko pobunjeničkih grupa počeo je u 2011. godini. Otada je ubijeno oko 200.000 ljudi.
 
Nalazi objavljeni danas rezultat su šest mjeseci intervjua i prikupljanja dokaza između januara i jula ove godine.
 
Period obuhvaćen izvještajem podudara se s jačanjem Islamske države u Siriji. Grupa nastoji stvoriti islamsku državu u regijama koje se protežu širom Sirije i Iraka.
 
Grupa privlači borce širom regije kao i borce iz zapadnih zemalja uključujući Veliku Britaniju i SAD-a.
 
Istražitelji UN-a navode u izvještaju da Islamska država provodi kampanju sijanja straha u sjevernoj Siriji, uključujući odsjecanja udova, javna pogubljenja i bičevanja.
 
– Tijela ubijenih javno se postavljaju nekoliko dana, stvarajući teror među lokalnim stanovništvom. Žene se bičuju što ne poštuju pravila odijevanja Islamske države. Djeca do deset godina regrutuju se i obučavaju u logorima Islamske države – navodi se u dokumentu.
 
(Fena)