Vijesti

UN: Nema normalnog života u Gazi do 2020.

490views

Organizacija Ujedinjenih naroda za trgovinu i razvoj (UNCTAD) upozorila je da nastavak trenda ekonomskog nazadovanja u Pojasu Gaze predstavlja ozbiljan problem i da normalni uvjeti za život čovjeka u toj regiji neće biti mogući prije 2020. godine.

Palestinski predstavnik u UNCTAD-u Misyef Misyef je danas u Ramallahu predstavio godišnji izvještaj ove organizacije u kojem se navodi da su osmogodišnji embargo i tri rata u tom periodu u potpunosti devastirali tokove roba i svu infrastrukturu na tržištu u Gazi, navodi agencija Anadolija.

U Izvještaju se ukazuje na urušenost ekonomskog i razvojnog sistema u Gazi i nepostojanje mogućnosti za ozbiljne projekte obnove Gaze u svakom sektoru.

Nastavak pregovora

Uporedo sa ogromnim ljudskim gubicima, tri rata u proteklih osam godina izraelskog embarga u Gazi su nanijeli i velike ekonomske gubitke koji su trostruko veći od bruto nacionalnog dohotka u toj regiji.

Iz UNCTAD-a tvrde da je teško procijeniti ekonomske gubitke u Gazi s obzirom da je pola miliona ljudi moralo napustiti svoje kuće i da trenutno žive u neimaštini i beznađu.

Najvećim krivcem za krizu u Gazi i potpunu obustavu proizvodnje u toj regiji UNCTAD smatra Izrael.

Miysaf je kazao da podaci koje ova organizacija ima jasno pokazuju da do ekonomskog boljitka u Gazi ne bi došlo ni da se odmah započnu obustavljeni mirovni pregovori između Palestine i Izraela, jer za takvo nešto treba čudo, a ono je u rukama ozbiljne podrške cijele međunarodne zajednice.

(Agencije)