Vijesti

UN: Nastavlja se etničko čišćenje Rohinja u Mijanmaru

900views

Mijanmarska kampanja “etničkog čišćenja” Rohinja muslimana se nastavlja, izjavio je u utorak visoki zvaničnik UN-a za ljudska prava, više od šest mjeseci nakon što je pobunjenički napad izazvao reakciju snaga sigurnosti tokom koje je protjerano skoro 700.000 ljudi u susjedni Bangladeš.
Andrew Gilmour, pomoćnik generalnog sekretara UN-a za ljudska prava, dao je te komentare nakon četverodnevne posjete bangladeškoj oblasti Cox’s Bazar, gdje se sastao s ljudima koji su nedavno pobjegli iz Mijanmara.
– Mislim da ne možemo izvući nijedan drugi zaključak iz onoga što sam vidio i čuo u Cox’s Bazaru – navodi Gilmour u izjavi za javnost.
Nakon što su Rohinja pobunjenici napali 30 policijskih položaja i vojnu batzu 25. augusta prošle godine, mijanmarski vojnici i policajci provodili su kampanju gušenja pobune u selima i gradovima u, kako mijanmarska vlada tvrdi, legitimnoj oprraciji protiv “terorista”.
Rohinje koje su pronašle utočište u Bangladešu govorile su o silovanjima, ubistvima i paljevinama pripadnika snaga sigurnosti. Ujedinjene nacije i Sjedinjene Države zaključile su da je kampanja prerasla u etničko čišćenje.
Gilmour je razgovarao s izbjeglicama koje su svjedočile o otmicama koje su izvodile snage sigurnosti i o najmanje jednom smrtnom slučaju Rohinja muškarca u pritvoru.
– Izgleda da se rašireno i sistematsko nasilje nad Rohinjama još provodi – izjavio je Gilmour.
– Priroda nasilja se promijenila od divljačkog krvoprolića i masovnih silovanja u prošloj godini u kampanju slabijeg intenziteta terora i prinudnog izgladnjivanja koja ima za cilj protjerati preostale Rohinje iz njihovih domova u Bangladeš – navodi zvaničnik UN-a u izjavi, prenosi Reuters.
(FENA)