Vijesti

UN: Mogući ratni zločini izraelskih vojnika u Gazi

Zapadna obala, Palestina - 03. januar 2018:Izraelska vojska izvršila je upad u selo kod Ramallaha i ubila 17-godišnjeg Palestinca ( İssam Rimawi - Anadolu Agency )
763views

Istražioci Ujedinjenih naroda danas su rekli da su izraelski vojnici namjerno pucali na civile i da je moguće da su počinili ratne zločine i zločine protiv čovječnosti kad su se suprotstavljali palestinskim demonstrantima u protestima u Pojasu Gaze prošle godine u kojima je poginulo najmanje 189 ljudi.

Nezavisna istražna komisija koju je formiralo Vijeće za ljudska prava sa sjedištem u Ženevi navela je da je više od 6.000 ljudi pogođeno bojevom municijom kako bi se otjerali demonstranti od granične ograde na granici Pojasa Gaze i Izraela.

Danas je rečeno da su ubijeni i ranjeni civili koji nisu predstavljali “neposrednu prijetnju” smrću ili ozbiljnim povredama drugih kad su upucani, niti su direktno učestvovali u neprijateljstvima.

Također je navedeno da je bilo velikog nasilja na demonstracijama, ali da to nisu bile borbene akcije, čime je u osnovi odbačena izraelska tvrdnja o “terorističkim aktivnostima” palestinskih oružanih grupa.

Katz: Teatar apsurda
Kritiziran je i pokret Hamas, koji vlada Gazom, da nije spriječio upotrebu zmajeva sa zapaljivim materijalom. Zmajevi su za vrijeme protesta puštani preko granice i izazivali požare.

Izrael je taj izvještaj odbacio kao “teatar apsurda”.

Ministar vanjskih poslova Yisrael Katz rekao je da je Vijeće UN-a za ljudska prava “napravilo još jedan neprijateljski, lažni i klevetnički izvještaj protiv Izraela”, prenosi Reuters.

“Niko ne može negirati pravo Izraela na samoodbranu i obavezu da brani svoje građane i granice od nasilnih napada”, rekao je on.

(Agencije)