Notice: Trying to get property 'post_excerpt' of non-object in /var/www/vhosts/minber.ba/httpdocs/2020/wp-content/themes/minbertheme/templates/template_single_post.php on line 1084
Vijesti

UN: Moguće federalno uređenje Sirije

538views

Federalno uređenje Sirije, ukoliko se sve strane slože, jedno je od mogućih rješenja sukoba u toj državi, izjavio je specijalni izaslanik Ujedinjenih naroda za Siriju Staffan de Mistura.

De Mistura je izrazio nadu da će drugi krug mirovnih pregovora, čiji je početak planiran za 14. mart, biti okončan dogovorom o mirnoj političkoj tranziciji u Siriji.

Nakon perioda od 18 mjeseci trebalo bi doći do novih parlamentarnih i predsjedničkih izbora.

Nadzor UN-a

Cijeli tranzicijski period nadgledat će Ujedinjeni narodi.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov zatražio je da i sirijski Kurdi budu uključeni u narednu rundu mirovnih pregovora.

“Sada možemo da se usmjerimo na konkretne stvari. To znači, politički proces koji obuhvata tri koraka. Prvi je nova vlada. Jasno smo rekli u Beču da vlada treba biti nešto potpuno novo u odnosu na trenutnu situaciju. Na drugom mjestu je usvajanje novog Ustava. I treći korak su novi izbori pod nadzorom Ujedinjenih naroda”, pojasnio je De Mistura.

(Al Jazeera)