Vijesti

UN: Libijska vlada i milicije Haftara složili se za nastavak pregovora o prekidu vatre

293views

Misija za podršku Ujedinjenih naroda u Libiji (UNSMIL) saopćila je da su se Vlada Libije i vođa nelegitimnih snaga na istoku zemlje Khalifa Haftar složili da nastave pregovore o prekidu vatre, javlja Anadolu Agency (AA).

U saopćenju iz UNSMIL-a navedeno je da će se pregovori o prekidu vatre i povezani sigurnosni dogovori izraditi na temelju sporazuma koji je misija UN-a predstavila 23. februara u pregovorima zajedničkog vojnog odbora u formatu 5 + 5.

Istaknuto je kako je UN zadovoljan jer “su se strane složile sjesti za sto i nastaviti s dijalogom na poziv Libijaca koji žele što prije imati dostojanstven i siguran život”.

Navedeno je također kako se UN nada da će sve nacionalne i međunarodne strane uključene u libijsko pitanje odgovoriti na pozive libijskog naroda da se prekine rat i da će pregovori 5 + 5 stvoriti osnovu za konačni prekid vatre.

Iz UNSMIL-a su podvukli da je “prekid sukoba važan kako bi se libijske vlasti svim svojim sredstvima mogle fokusirati na borbu protiv nove vrste koronavirusa (COVID-19) i zadovoljile humanitarne potrebe Libijaca”.

Libija je poprište duboke političke i sigurnosne krize još od 2011. godine kada je ubijen Muammar Gaddafi. Lider separatističkih snaga na istoku Libije Khalifa Haftar u aprilu prošle godine je pokrenuo napad za zauzimanje Tripolija, što su osujetile snage Vlade nacionalnog jedinstva Libije.

(AA)