Vijestiiiiii

UN: Izraelci, prestanite rušiti arapske kuće

244pregledi
UN je u petak pozvao Izrael da zamrzne naredbu o uništenju arapskih kuća u istočnom Jeruzalemu, uz objašnjenje da bi, ako se sruše sve kuće izgrađene bez dozvole, domove moglo izgubiti oko 60.000 Palestinaca.
UN-ov ured za koordinaciju humanitarnih aktivnosti u izvještaju je potvrdio da je “bez potrebnih dokumenata u istočnom Jeruzalemu izgrađeno najmanje 28 posto palestinskih kuća” s obzirom da izraelske vlasti ondje iznimno rijetko izdaju građevinske dozvole arapskom stanovništvu.

Oko 5 hiljada djece bez doma

“Zbog takve odluke 60.000 Palestinaca od 225.000, koliko ih živi u istočnom Jeruzalemu u opasnosti je od izraelskog rušenja njihovih domova”, stoji u priopćenju OCHA-e te se dodaje da je do sada izdano 1.500 naredbi za rušenje kuća u području istočnog Jeruzalema. “Ako se odredba primijeni, 9.000 ljudi ostat će bez doma, od čega su pola djeca”.

Ured UN-a kaže kako su izraelske vlasti, pošto su 1967. okupirale istočni Jeruzalem, Palestincima za izgradnju ostavile samo 13 posto područja toga grada, “a trećina anektiranog istočnog Jeruzalema konfiscirana je zbog projekta naseljavanja vlastitog stanovništva, zbog čega ondje danas živi 195.000 izraelskih doseljenika”.

 
(Hina)
X