Vijesti

UN: Arapski svijet će biti epicentar razarajućih posljedica pandemije COVID-19

489views

Ekonomsko-socijalna komisija Ujedinjenih nacija za zapadnu Aziju (ESCWA) upozorila je da bi arapske zemlje mogle biti najteže pogođene globalnom pandemijom COVID-19, javlja Anadolu Agency (AA).

“Arapska regija će biti epicentar razarajućih posljedica pandemije koronavirusa“, navodi se u saopćenju organizacije čije sjedište je u libanskom Bejrutu.

Ističući kako bi direktne strane investicije u arapskom svijetu mogle biti smanjene za 45 posto, iz ESCWA tvrde da bi to moglo biti najveće smanjenje investicija ikada.

Također, se navodi da bi posljedice pandemije COVID-19 u kontekstu smanjivanja stranih investicija mogle biti višestruko veće od posljedica kriza koje su arapski svijet zahvatile 2011. godine početkom ustanaka pod nazivom Arapsko proljeće.

Jedna od posljedica pandemije su i rekordno niske cijene nafte na tržišto, što bi budđete arapskih zemalja moglo koštati manjkom u budžetima od 20 milijardi dolara.

Izvršna sekretarka ESCWA Rola Dashti pozvala je vlade arapskih zemalja da blagovremeno podrže trgovinske lance i očuvanje ekonomskih aktivnosti kako bi se spriječilo masovno otpuštanje radnika u tom dijelu svijeta.

Ona je navela niz mjera kojima bi arapske vlade mogle smanjiti ekonomsku krizu, uključujući oslobađanje poreskih obaveza, poticaja poslodavcima i privremeni moratorij na otplate kredita pravnih i fizičkih lica.

“Gubici u trgovinskoj razmjeni u arapskom svijetu bi po najoptimističnijoj prognozi mogli biti oko 88 milijardi dolara“, kazala je Dashti.

(AA)