Vijesti

Uklonjena zastava RS-a ispred Kabineta Milorada Dodika

919views

Ispred Kabineta predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika danas je bila postavljena zastava entiteta RS, čime su se predsjedavajući Predsjedništva i njegovi saradnici pohvalili u medijima. Međutim, ona je uklonjena u poslijepodnevnim satima, a nakon što je Kabinet Šefika Džaferovića tražio da se zastava odmah skloni sa tog mjesta, jer takav čin predstavlja kršenje Zakona o zastavi BiH.

Dodik i članovi njegovog Kabineta zastavu su postavili u hodniku, na ulazu u prostorije koje koriste. Riječ je o hodniku koji koriste svi uposlenici Predsjedništva te u skladu sa zakonom, ona ne može stajati tu, dozvoljeno je isticanje isključivo obilježja Bosne i Hercegovine.

Prilikom predaje akreditiva novog ambasadora Srbije u BiH Aleksandra Đorđevića u svečanom salonu Predsjedništva danas je bila postavljena zastava RS-a, nakon čega su reagirala druga dvojica članova Predsjedništva BiH Šefik Džaferović i Željko Komšić te su poduzete odgovarajuće radnje kako bi se ovaj čin kršenja Zakona o zastavi BiH sankcionirao.

Tim povodom je večeras konferenciju za medije održao Džaferović te objasnio da je Sekretarijat Predsjedništva, odnosno Služba za protokol, upozorila Dodikov Kabinet da zastava RS-a ne može stajati u svečanom salonu. Uprkos tome službenici iz Dodikovog Kabineta su naknadno postavili entitetsku zastavu. Džaferović je rekao da će o ovome biti detaljno upoznate nadležne institucije kojima je u opisu posla i to da sankcioniraju ovakav čin.

(Faktor.ba)