Vijesti

Ujedinjeni Arapski Emirati otvorili ambasadu u Izraelu

472views

Ujedinjeni Arapski Emirati u srijedu su postali prva zaljevska zemlja koja je otvorila ambasadu u Izraelu, a na svečanosti podizanja zastave kojoj je prisustvovao i izraelski predsjednik izaslanik UAE-a pozdravio je trgovinske i investicijske mogućnosti koje bi čvršće veze mogle donijeti.

Povezani zajedničkim napetostima zbog Irana, UAE i Bahrain normalizirali su odnose s Izraelom prošle godine u sklopu “Abrahamovih sporazuma” koje je izradila tadašnja administracija američkog predsjednika Donalda Trumpa.

Sudan i Maroko otad su se pokrenuli kako bi uspostavili veze s Izraelom.

Otvaranje ambasade Ujedinjenih Arapskih Emirata u Tel Avivu slijedi nakon inauguracije izraelske ambasade u UAE prošli mjesec.

“Od normalizacije veza … prvi smo put vidjeli razgovore o trgovinskim i investicijskih mogućnostima”, rekao je ambasador Mohamed al Kaja nakon dizanja zastave svoje zemlje pred zgradom.

“Potpisali smo važne sporazume u raznim područjima, uključujući gospodarstvo, zračni promet, tehnologiju i kulturu”, istaknuo je.

Izraelski predsjednik Isaac Herzog nazvao je otvaranje ambasade “važnom prekretnicom na našem putu prema budućnosti, mirovnom prosperitetu i sigurnosti” za Bliski istok.

“Vidjeti da se emiratska zastava ponosno vijori u Tel Avivu moglo se činiti dalekim snom prije otprilike godinu dana”, rekao je. “Na mnogo načina ništa ne može biti prirodnije i normalnije”, dodao je.

Prigodom prošlomjesečnog svečanog otvorenja izraelske privremene ambasade u Abu Dabiju i konzulata u Dubaiju, izraelski ministar vanjskih poslova Yair Lapid rekao je da je bilateralna trgovina od normalizacije premašila 675 miliona američkih dolara i da očekuje još poslova.

Palestinci žale zbog regionalnog zbližavanja, želeći da se najprije riješe njihovi zahtjevi za državnost bez izraelske okupacije.

UAE je rekao da će prošlogodišnji sporazumi uz posredovanje SAD-a, koji su osporavali desetljećima staru vjernost palestinskim ambicijama kao glavni pokretač arapske politike, u konačnici biti od koristi Palestincima.

(Hina)