Notice: Trying to get property 'post_excerpt' of non-object in /var/www/vhosts/minber.ba/httpdocs/2020/wp-content/themes/minbertheme/templates/template_single_post.php on line 1084
Vijestiiiiii

Uhapšeni aktivisti BNV-a koji su propagirali bojkot popisa u Srbiji

414views

Novopazarska policija privela je i nakon utvrđivanja identiteta pustila četvoricu aktivista Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV) zbog lijepljenja plakata sa pozivom na bojkot popisa stanovništva,  rečeno je Tanjugu u Policijskoj upravi.

U Policijskoj upravi kažu da lijepljenje plakata nije krivično djelo i da nema osnova za njihovo zadržavanje.

Bošnjačko nacionalno vijeće najoštrije je osudilo postupak policije i pozvalo ministra policije Ivicu Dačića da, kako se navodi, prekine represiju prema onima koji se ne slažu sa sprovođenjem popisa među Bošnjacima, prenosi Tanjug.

“BNV će formirati veće grupe aktivista koje će dijeliti štampani materijal sa pozivom na bojkot i koje će se u slučaju reakcije suprotstaviti policiji”, saopšteno je iz BNV-a.

U BNV-u su, dodaje se, uvjereni da je cilj privođenja njihovih aktivista izazivanje straha kako bi se Bošnjaci natjerali da se povinuju režimu.

Mešihat Islamske zajednice u Srbiji podržao je danas odluku Bošnjačkog nacionalnog vijeća o bojkotu predstojećeg popisa stanovništva i ukazao da će u cilju uspjeha te akcije staviti na raspolaganje “sve kapacitete masovne komunikacije”.

(Avaz)