Vijestiiiiii

Uhapšen sin Moamera Gadafija Saif al-Islam

305views

Sin bivšeg libijskog lidera Moamera Gadafija, Seif al-Islam (39), uhapšen je danas u pustinji na jugu Libije, saopštio je komandant libijske vojske, a Međunarodni krivični sud je, u međuvremenu, dobio potvrdu ove informacije od libijskog ministarstva pravde.

Bašir al-Tlajeb iz brigade u Zintanu rekao je na konferenciji za novinare da je Seif al-Islam uhapšen zajedno sa dvojicom pomoćnika, koji su pokušali da ga prebace u susjedni Niger.

Komandant je rekao i da je Gadafijev sin odveden u Zintan, ali nije želeo da komentariše kada će mu biti suđeno, prenijele su agencije.

Nakon ove informacije, Međunarodni krivični sud, koji je 27. juna izdao nalog za hapšenje Seifa al-Islama, njegovog oca i šefa obaveštajne službe Abdulaha al-Senusija zbog zločina protiv čovječnosti počinjenih tokom gušenja antirežimskih protesta, saopštio je da je od Tripolija zatražio potvrdu da je Gadafijev sin uhapšen.

Ubrzo nakon toga, sud je saopštio i da je dobio zvaničnu potvrdu ove informacije od libijskog ministarstva pravde.

“Koordiniramo sa libijskim ministarstvom pravde kako bismo se postarali da svako rješenje u vezi sa hapšenjem Seifa al-Islama bude u skladu sa zakonom”, rekla je portparolka tužilaštva ovog suda Florens Olara.

Reuters je javio da su čovjeka koji je, kako se pretpostavlja, Seif al-Islam libijski vojnici iz pustinje u Zintan prebacili avionom.

Dopisnik britanske agencije, koji se nalazio u istom avionu, rekao je da je ta osoba sa gustom bradom, obučena u tradicionalnu odjeću i sa maramom preko lica, odbila da potvrdi svoj identitet.

Reuters navodi i da su toj osobi, za koju se pretpostavlja da je Gadafijev sin, uvijeni u zavoj palac, kažiprst i još jedan prst.

Međunarodni krivični sud ranije je saopštio da vodi indirektne razgovore sa Gadafijevim sinom o njegovoj eventualnoj predaji zbog suđenja.

Od pada Tripolija u ruke revolucionarnih snaga krajem avgusta do sada nije se znalo gdje se krije drugi sin svrgnutog libijskog lidera, koga su ubili pobunjenici.

(Fena)