Vijestiiiiii

Ugrožen tajni dogovor SAD i Izraela o nuklearnom oružju

341pregledi
Nastojanja američkog predsednika Baracka Obame da zaustavi širenje nuklearnog oružja prijete da naruše četiri decenije star tajni pristanak SAD da krije od međunarodnog nadgledanja nuklearno oružje kojim raspolaže Izrael, ocijenili su bivši i sadašnji izraelski i američki zvaničnici i nuklearni eksperti, na koje se poziva “Washington times”.

Američki list piše da će ta tema vjerovatno biti na dnevnom redu razgovora novog izraelskog premijera Benjamina Netaniyahua sa Obamom 18. maja u Bijeloj kući. Očekuje se da će Netaniyahu, vođa desničarsko-militantnog Likuda, tražiti od Obame da podrži obećanje SAD i da ne razmjenjuje izraelske nuklearne koncesije za iranske.

Izrael nikada nije priznao, ni porekao da raspolaže atomskom bombom. Međutim, nezavisni stručnjaci procjenjuju da ima 80 do 200 atomskih bojevih glava. Izraelski lideri su uvijek govorili da ih nikada neće prvi koristiti na Bliskom istoku. Izrael je takođe obećao da neće testirati nuklearno oružje i SAD nisu vršile pritisak na tu zemlju da potpiše sporazum o neširenju nuklearnog oružja – NPT, na osnovu kojeg samo pet zemalja – SAD, Francuska,Velika Britanija, Kina i Rusija – mogu imati nuklearno oružje.

Pomoćnik američkog državog sekretara Rose Gottmoller izjavila je sinoć na sastanku potpisnica NPT da bi i Izrael trebalo da se pridruži sporazumu. To bi od te zemlje zahtjevalo da objavi javnu tajnu o svom nuklearnom arsenalu i da ga se odrekne, piše “Post”. Gottmoller nije rekla da li će Obamina administracija vršiti pritisak na Izrael da potpiše sporazum.

Autor knjige “Izrael i bomba” Avner Cohen, inače vodeći stručnjak za historiju izraelskog nuklearnog programa, najavio je da će predstojeći sastanak Obame i Netaniyahua biti prilika da židovska država zatraži ponovna uvjeravanja da stari sporazum još važi. SAD ne samo da su ga poštovale, već su se protivile pozivima za Bliski istok bez nuklearki.

Razumjevanje je postignuto na sastanku izraleske premijerke Golde Meir i predsjednika Richarda Nixona 25. septembra 1969. godine, sudeći po nedavno objavljenim dokumentima. Međutim, ostalo je tako tajno da nema direktnog zapisa. Zato ga Cohen opisuje kao dogovor o kome se ništa ne pita, niti govori jer obavezuje obje zemlje da u javnosti nikada ne priznaju čime raspolaže Izrael.

Na pitanje upućeno neimenovanom visokom zvaničniku Bijele kuće kakav je stav Obamine administracije o dogovoru iz 1969. nije bilo odgovora.

“Post” podsjeća da su se godinama množili zahtjevi da Izrael izađe na čistac i da su se iranski lideri dugo žalili na duple standarde koji omogućavaju zemljama koje nisu potpisale sporazum da povećavaju nuklearni arsenal, a da se uvode sankcije Teheranu koji je potpisnik NPT.

Obamina administracija teži pregovorima sa Iranom o nuklearnom programu i odbacila je preduslov da Iran najprije suspenduje obogaćivanje uranijuma.

Henry Sokolsky, izvršni direktor Centra za edukaciju o politici nuklearnog neširenja, ocjenio je da Izraelci osjećaju da Obama hoće da uradi nešto novo prema Iranu i da to možda podrazumjeva i neku novinu u odnosu na izraelski program.

– Politika zasnovana na duplim standardima će propasti prije ili kasnije. Ono što je izuzetno je da je trajala toliko dugo – rekao je Bruce Rydel, bivši direktor Nacionalno-bezbjednosnog vijeća Bijele kuće za Bliski istok i Južnu Aziju.

Administracija Obaminog prethodnika Georgea Busha opirala se međunarodnim naporima da se vrši pritisak na Izrael u odnosu na nuklearno oružje. Izrael je počeo da razvija nuklearni program ubrzo poslije stvaranja države na palestinskom tlu 1948. godine , a prvo oružje proizvedeno je, sudeći po pomenutoj knjizi, uoči šestodnevnog rata 1967. godine.

Izrael smatra da je nuklearni arsenal strateški faktor zastrašivanja protiv uništenja te države. Prvi ga je objelodanio izraelski atomski špijun, bivši tehničar u izraelskom nuklearnom reaktoru u Dimoni na jugu zemlje Mordechei Vanunu, “Sunday timesu” 1986. godine zbog čega je 18 godina proveo u zatvoru.

“Post” zaključuje da je nuklearni monopol Izraela pod sve većom prijetnjom zbog razvoja iranskog programa i opasnosti da se izazove nuklearna trka u regionu.

(TANJUG)