Notice: Trying to get property 'post_excerpt' of non-object in /var/www/vhosts/minber.ba/httpdocs/wp-content/themes/bingo/templates/template_single_post.php on line 1022
Ostala pitanja

Udaja muslimanke za nemuslimana?

1.68Kpregledi
 
Pitanje: Es-selamu alejkum! Da li je žena samo grješnica ili otpada od vjere kad se uda za kršćanina, ateistu ili mnogobošca? Džezakellahu hajren!
Odgovor: Alejkumus-selam! Cijenjeni brate u islamu, u pogledu počinioca velikog grijeha, stav ehlis-sunneta je da je počinilac velikog grijeha musliman sve dok taj grijeh ne bude smatrao dozvoljenim. Konkretno u vašem pitanju, ženi vjernici nije dozvoljeno, tj. haram je da se uda za nevjernika (bez obzira koje vrste bio). Na to nam ukazuju riječi Uzvišenog Allaha: ‘‘Ne ženite se mnogoboškinjama dok ne postanu vjernice; uistinu je robinja-vjernica bolja od mnogoboškinje, makar vam se i sviđala. Ne udavajte vjernice za mnogobošce dok ne postanu vjernici; uistinu je rob-vjernik bolji od mnogobošca, makar vam se i dopadao. Oni zovu u Džehennem, a Allah, voljom Svojom, nudi Džennet i oprost, i objašnjava ljudima dokaze Svoje, da bi razmislili.” (Bekare, 221.)
Islamski učenjaci imaju jednoglasan stav da ženi muslimanki nije dozvoljeno da se uda za nevjernika, kao i to da ženi koja primi islam nije dozvoljeno (u osnovi) da ostane u braku sa mužem koji je nevjernik.
 
Čitajući fetve savremenih učenjaka, kojih je mnogo, u pogledu vašeg pitanja, nalazimo da su smatrali bludnicom ženu koja se uda za nevjernika (svjesno to čineći), zato što je taj brak u osnovi batil – neispravan i spolni odnos u njemu se smatra bludom.
 
Takva osoba bi se u islamskoj državi trebala kazniti kaznom za blud.
Što se tiče tog čina, on je zabranjen – veliki grijeh, ali to ne čini osobu otpadnikom od vjere sve dok smatra da je to zabranjeno – grijeh.
Žena vjernica bi trebala da bude daleko od toga, da zna da svoja prava nikada neće moći ostvariti osim ako bude živjela sa osobom koja vjeruje Allaha -muslimanom, Allah najbolje zna.
(Rezime fetvi sa web-sajta islam-qa.com i web-sajta islamweb.net)

Priredio: Elvedin Pezić, prof.