Vijesti

UAE suspendovao sporazum o ukidanju viza s Izraelom

247views

Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) suspendovali su sporazum o ukidanju viza s Izraelom u pokušaju da zaustave širenje koronavirusa, saopštilo je u ponedjeljak izraelsko Ministarstvo spoljnih poslova, javlja Anadolu Agency (AA).

U saopštenju ministarstva navodi se da će suspenzija trajati do 1. jula.

“Ministarstvo spoljnih poslova UAE izvijestilo je da će prema potpisanom sporazumu o ukidanju viza i u svjetlu napora uloženih na ograničavanju širenja koronavirusa, sporazum o ukidanju viza biti suspendovan do 1. jula”, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da će do tog datuma izraelski državljani morati dobiti ulaznu vizu prije putovanja u Ujedinjene Arapske Emirate, a građani UAE ulaznu vizu prije putovanja u Izrael.

Hiljade Izraelaca putovalo je u UAE u posljednjih nekoliko mjeseci.

Izrael i UAE postigli su sporazum o međusobnom ukidanju viza za građane obje države u okviru njihovog sporazuma o normalizaciji odnosa.

UAE su prva arapska zemlja koja je s Izraelom potpisala sporazum o ukidanju viza.

Izrael i UAE potpisali su sporazum uz posredovanje Sjedinjenih Američkih Država 15. septembra prošle godine o normalizaciji odnosa, potez koji su slijedili Bahrein i Sudan, a nedavno i Maroko.

Palestinci su osudili sporazume o normalizaciji navodeći da se sporazumima zanemaruju njihova prava i ne služe “palestinskom pitanju”.

(Agencije)