Vijesti

UAE poslao 100 kontingenata oružja Haftarovim militantima u Libiji

421views

Međunarodno priznata Vlada nacionalnog jedinstva Libije saopćila je danas da su vlasti Ujedinjenih Arapskih Emirata od 12. januara isporučile stotinu kontingenata oružja nelegitimnim snagama koje na istoku Libije predvodi Khalifa Haftar, javlja Anadolu Agency (AA).

“Najmanje stotinu transportnih vojnih aviona dopremilo je Haftaru skoro 6.200 tona oružja iz Ujedinjenih Arapskih Emirata“, navodi se u saopćenju iz Tripolija.

U saopćenju se navodi da su pošiljke oružja dolazile iz zračne baze Suweihan u Ujedinjenim Arapskim Emiratima i iz baze Assab u Eritreji.

Slanje oružja iz Ujedinjenih Arapskih Emirata oprečno je rezoluciji “1970“ Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija kojom se striktno zabranjuje uvoz oružja u Libiju.

Ujedinjene nacije su u izvještaju iz 2017.godine optužile Ujedinjene Arapske Emirate za slanje naoružanja Haftarovim nelegitimnim snagama koje su u aprilu prošle godine pokrenule napade na Tripoli u kojem se nalazi sjedište međunarodno priznate Vlade nacionalnog jedinstva Libije.

(AA)