Vijesti

U zračnom napadu u Siriji korištena kasetna municija

394views

Iz organizacije za ljudska prava Human Rights Watch (HRW) su saopćili kako je u zračnom napadu na sjeveru Sirije zabilježeno korištenje napredne vrste kasetne municije.

Iz organizacije sa sjedištem u New Yorku ističu kako su ili Rusija ili snage sirijskog režima koristile smrtonosno oružje naziva SPBE 4. oktobra u napadu na mjesto Kafr Halab, jugozapadno od Halepa.

“Uznemirujuće je da se takva municija koristi u Siriji jer će od toga stradati civili u vremenu koje tek dolazi. Ni Rusija ni Sirija ne bi trebale koristiti kasetnu municiju”, kazao je Nadim Houry, voditelj HRW-a za Bliski istok.

Konvencijom iz 2008. godine zabranjuje se proizvodnja, prijenos i korištenje municije u koju spadaju i neeksplodirane male bombe koje rezultiraju ljudskim žrtvama i godinama nakon rata kada eksplodiraju.

Iz HRW-a ističu kako još uvijek nije potvrđeno ko je odgovoran za napad takvom municijom 4. oktobra u blizini Halepa, ali prema podacima organizacije “Armament Research Services ” sirijski režim ne koristi ovakvu municiju u svojim napadima, navodi Agencija Anadolija.

(Vijesti.ba)