Stanje u Siriji

U zračnim napadima sirijske vojske poginule 24 osobe

509views

Najmanje 24 osobe su poginule u zračnim napadima sirijske vojske barel bombama u gradovima Hamahu i Ar Raqqahu, prenosi Anadolu Agency (AA).

Iz Međunarodnog opservatorija za ljudska prava u Siriji javljaju da je sirijska režimska vojska izvela zračne napade u gradu Ar Raqqahu na sjeveru zemlje, koji kontroliraju pripadnici pokreta Islamske države Irak i Levant (IDIL). U napadima je poginulo najmanje deset osoba, među kojima i petero djece, a ranjen veliki broj ljudi.

 

U saopćenju se navodi da su napadi izvedeni razornim barel bombama i da je pričinjena velika materijalna šteta u ovom ionako razorenom gradu.

IDIL je prije dva dana peuzeo kontrolu nad vojnom bazom u Ar Raqqahu. Od tada je taj grad pod žestokim napadima sirijske vojske.

Uporedo s tim, novinska agencija Mashar, poznata po bliskošću sa sirijskom opozicijom, javlja da je sirijska vojska, odana režimu predsjednika Bashara al-Assada izvela zračni napad na pijacu u mjestu Latmana u gradu Hamahu na zapadu Sirije i da je u napadu poginulo najmanje 14 osoba.

Snage IDIL-a, s druge strane, javljaju da su od jutros preuzele kontrolu u četiri sela na istoku Deir ez-Zura.

(source.ba)