Aktuelno

U zadnjoj trećini ramazana u Sarajevu veliki skup homoseksualaca

781pregledi
Piše: Ezher Beganović

Po prvi put ove godine i to u zadnjoj trećini mjeseca ramazana, od 24. do 28. septembra, u Sarajevu će se održati veliki skup homoseksualaca, odnosno festival pedera pod zvaničnim nazivom ”Queer Sarajevo Festival”. Organizator ovog festivala je bosanskohercegovačko Udruženje Q

Kaže Allah, dželle šanuhu: ”I Luta – kad reče narodu svome: ‘Zašto činite razvrat koji niko prije vas na svijetu nije činio? Vi sa strašću prilazite muškarcima, umjesto ženama. Ta vi ste narod koji sve granice zla prelazi!”’ (Prijevod značenja El-E’araf, 80-84).  ”Zašto vi, mimo sav svijet, sa muškarcima općite, a žene svoje, koje je za vas Gospodar vaš stvorio, ostavljate? Vi ste ljudi koji svaku granicu zla prelazite.” Rekoše oni: “Ako se ne okaniš, o Lute, bit ćeš sigurno prognan.” “Ja se gnušam toga što vi radite!”, reče on, “Gospodaru moj, sačuvaj mene i porodicu moju kazne za ono što oni rade!” (Prijevod značenja Eš-Šu’ara,165-169).

Ni za jedan grijeh Allah, dželle šanuhu, ne upotrebljava tako ružne atribute kao za homoseksualizam. To je dvostruki grijeh i prema Allahu, dželle šanuhu, i prema ljudskoj prirodi. Bliži se sveti mjesec ramazan, mjesec milosti i oprosta. Bosanskohercegovački muslimani, kao i ostali muslimani u svijetu, raduju se dolasku ramazana.

Lezbijke i pederi

Pa ipak, ramazanska radost mogla bi biti pomućena neviðenom provokacijom koju za ovaj sveti mjesec planiraju izvesti bosanskohercegovački pederi. Naime, po prvi put ove godine i to u zadnjoj trećini mjeseca ramazana u Sarajevu će se održati veliki skup pedera, odnosno festival pedera pod zvaničnim nazivom ”Queer Sarajevo Festival”. Organizator ovog festivala je bosanskohercegovačko Udruženje Q. Na zvaničnoj internetskoj stranici ovog udruženja stoji objašnjenje zašto se u Sarajevu organizira festival pedera i lezbijki: ”Zbog čega organiziramo Queer Sarajevo Festival? Bosna i Hercegovina je tradicionalno i patrijarhalno društvo u kojem je bilo kakva ‘različitost’ po pitanju seksualnosti i/ili identiteta nepoželjna. LGBTTIQ (lezbijke, pederi, biseksualci, transrodci, transeksualci, interseksualci i queer) osobe nisu adekvatno predstavljene u javnom prostoru, često su tretirane u medijima kroz senzacionalizam, uz upotrebu uvredljivog jezika. Većina ‘mainstream’ kulturnih dogaðaja (filmski, pozorišni festivali itd.) ne uključuju queer tematiku. Ovakva situacija ostavlja LGBTIQ populaciju u nevidljivom i marginaliziranom položaju, bez ikakve podrške za promjenu i akciju. Vjerujemo da se ovakva situacija može promijeniti putem prezentiranja queer kulture, teorije i aktivizma kroz umjetnost na Queer Sarajevo Festivalu. Queer Sarajevo Festival bit će prostor u kojem će se izazvati i preispitati ove heteronormativne i patrijarhalne vrijednosti, posebno one skoncentrirane oko pitanja identiteta i seksualnosti, viðenih u kontekstu roda, spola i seksualne orijentacije. Queer Sarajevo Festival bit će slobodan prostor, zasnovan na principima samodefiniranja, samoidentifikacije, individualnosti i slobode izbora.” Na ovoj četverodnevnoj manifestaciji remećenja muslimanskih svetinja, sarajevski pederi i lezbijke ponudit će, uz pomoć svojih gostiju, raznovrstan program promocije homoseksualizma. ”Tu smo da vam kroz filmove, izložbe, performanse, tribine konačno otkrijemo šta znači ‘queer’ i šta znače sva ta LGBTTIQ slova. Gledat ćete, slušat ćete, učestvovat ćete u životnim pričama lezbijki, gej, trans, intersex, queer osoba, punim suza, smijeha, nadanja, ljubavi, prijateljstva, borbe, strahova, pobjeda i ponosa”, kažu u Udruženju Q.

Izlaganje muške golotinje

 
Od festivalskog programa izdvajamo izložbu ”Na strani” gdje će Udruženje Q i fotoreporter magazina ”Gracija” Irfan Redžović predstaviti portrete ”dvadeset graðana i graðanki BiH, različitih identiteta – lezbijki, gejeva, pedera, trans, Ft M, queer friendly, gej heteroseksualnih itd. osoba, koje otvaraju Festival svojim javnim coming outom i ličnom porukom šta izlazak u javnost za njih znači. Dolaze iz Mostara, Sarajeva, Tuzle, Banje Luke. Kada je riječ o filmovima koji će biti prikazani, organizatori još uvijek ne otkriva o kojim filmovima je riječ, već najavljuju nekakvo iznenaðenje posjetitelja. Vjerovatno će tu biti i erotskih homoseksualnih filmova. Takoðer, organizator krije kakvi će biti performansi. Ono što se sa sigurnošću može reći jeste da će mnogi fotografi i umjetnici izlagati svoja djela meðu kojima će biti erotske fotografije muških manekena. Bit će tu i sado-mazo instalacija i drugih nemoralnih i razvratnih iživljavanja.

Treba napomenuti da kao uvod u sarajevski festival pedera već nekoliko mjeseci u Sarajevu traju zatvorene projekcije filmova. Svaka projekcija uključuje po jedan dokumentarni, umjetnički i/ili kratki film koji prikazuje različite aspekte svakodnevnog života lezbijki i pedera.

Nema sumnje da je ”Queer Sarajevo Festival” samo najava ili ispitivanje terena kao priprema organiziranja gej parade u glavnom gradu Bosne i Hercegovine koja bi se možda mogla održati već iduće godine. Takoðer, teško se oteti sumnji da u Udruženju Q nisu znali da će u vrijeme održavanja njihovog festivala biti ramazanski post. Prije će biti da su baš namjerno izabrali ramazanski post, da u tom za muslimane svetom mjesecu ispitaju puls, kako to oni kažu, bosanskohercegovačkog tradicionalno patrijarhalnog društva koje ne prihvata homoseksualizam kao normalno društveno ponašanje. Iako je pederski lobi u svijetu, a izgleda i u BiH, veoma jak, iako se svako ko se usudi javno iznijeti protivan stav nametanju tih nemoralnih društvenih pojava odmah proglasi ekstremistom, nadamo se da bosanskohercegovački muslimani nikada neće prihvatiti homoseksualne društvene vrijednosti. A razlog je jednostavan.

U jednoj predaji koju prenosi Abdullah ibn Abbas, radijallahu anhuma, stoji da je Vjerovjesnik, s.a.v.s., rekao: ”Ono čega se najviše bojim za vas jeste homoseksualizam. Allah je prokleo onoga ko bude činio ono što je činio Lutov narod, Allah je prokleo onog ko bude činio ono što je činio Lutov narod i Allah je prokleo onog ko bude činio ono što je činio Lutov narod.” A u drugoj predaji koju bilježi Et-Tirmizi, Allahov Poslanik, s.a.v.s., kaže: «Allah neće ni pogledati na Sudnjem danu u čovjeka koji spolno opći s muškarcem…”

Pederi, njihovi donatori  i promotori

Donatori sarajevskog festivala pedera su Ambasada Kraljevine Holandije u BiH, Ambasada Švicarske u BiH i Heart and Hand Fund iz Sjedinjenih Američkih Država. Medijski pokrovitelji spomenute manifestacije su magazin DANI (Senad Pećanin je stručnjak da namiriše na kojim se projektima može ubiti dobra lova), BH Radio 1 (žalosno je što će novac od radio-televizijskih pretplata koje plaćaju i muslimani biti trošen na ramazansko promoviranje homoseksualaca), Radio Sarajevo i eFM Studentski radio.

Izvor: SAFF

 
Prvi put objavljeno: Utorak, 26 Kolovoz 2008 02:00