Vijesti

U UAE intonirana himna Izraela

862views

Nakon Katara, nacionalna himna Izraela Hatikva intonirana je u još jednoj zemlji Zaljeva, Ujedinjenim Arapskim Emiratima, javlja agencija Anadolija.

Međunarodna džudo federacija u Abu Dhabiju je organizirala Judo Grand Slam turnir, a Izraelac Sagi Muki je u finalu, u kategoriji do 81 kilograma, savladao protivnika iz Estonije i osvojio zlatnu medalju.

Nakon što je Muki u finalu izašao kao pobjednik, na ceremoniji dodjele medalja intonirana je nacionalna himna Izraela.

Tako je po prvi put intonirana himna Izraela u Abu Dhabiju, glavnom gradu Ujedinjenih Arapskih Emirata, jedne od zaljevskih zemalja koja nema diplomatske odnose s Izraelom.

Turnir je posmatrala i ministrica kulture i sporta Izraela Miri Regev.

Nemaju diplomatske odnose
UAE je ove godine na iznenađenje mnogih, dozvolio izraelskim džudistima da na dvodnevnom turniru u Abu Dhabiju, nastupaju pod svojom nacionalnom zastavom.

Administracija UAE prošle godine se protivila nastupu izraelskih džudista pod nacionalnom zastavom, a uprkos osvajanju zlatne medalje, izraelska himna nije intonirana.

Na Svjetskom prvenstvu u umjetničkoj gimnastici, koje se od 25. oktobra održava u Kataru, učestvuje i tim iz Izraela, a na ceremoniji otvorenja intonirana je himna te zemlje.

Nijedna zemlja Zaljeva, uključujući UAE i Katar, nema diplomatske odnose s Izraelom.

(Agencije)