Notice: Trying to get property 'post_excerpt' of non-object in /var/www/vhosts/minber.ba/httpdocs/2020/wp-content/themes/minbertheme/templates/template_single_post.php on line 1084
Vijestiiiiii

U Tursku stižu dvije milijarde dolara vrijedne investicije

310views

Turski ministar ekonomije Zafer Čaglajan, najavio je investicione planove kompanije “Energy Allied International” u Turskoj.

“Pretpostavljam da Energy Allied International planira uložiti negdje oko dvije milijarde američkih dolara u Turskoj,” rekao je Čaglajan.

Ministar je u četvrtak u Ankari primio izvršnog direktora Energy Allied International – Mike Nassara, zatim izvršnog direktora kompanije Wolverine Power Group Limited – Dennis Wernera i njenog osnivala Tom Hogana, te finansijskog savjetnika kompanije IC Limited – Ibrahima Čakira.

“Direktori ovih kompanije su se ranije sreli sa direktorom Energy Allied Internationala, u Meksiku, gdje su takođe razgovorali o investicionim planovima u Turskoj.”

“Turska troši 650-700 miliona dolara na uvoz dva proizvoda koje Energy Allied International planira proizvoditi u Turskoj. Stoga investicije ove kompanije imaju ključnu ulogu u smanjenju našeg trenutnog deficita u budžetu,” naglasio je ministar Čaglajan.

Podsticajni paketi osmišljeni s ciljem smanjenja trenutnog deficita u budžetu Turske ciljano su usmjereni ka sektorima koji ujedno naviše i doprinose deficitu, istakao je Čaglajan i pozvao globalne investitore da iskoriste prilike koje im Turska nudi.

Ministar je objasnio da projekti koje će Energy Allied International pokrenuti uključuju i proizvodnju raznih hemikalija iz uglja.

Na pitanje novinara o posljednjim dešavanjima u Siriji, ministar je kazao da je izvoz iz Turske u Siriju između 1. januara i 25. jula tekuće godine opao za 65.6 posto u poređenju sa istim periodom prošle godine.

(TRT)