Notice: Trying to get property 'post_excerpt' of non-object in /var/www/vhosts/minber.ba/httpdocs/2020/wp-content/themes/minbertheme/templates/template_single_post.php on line 1084
Vijestiiiiii

U Tunisu počelo glasanje na prvim slobodnim izborima

306views

Građani Tunisa počeli su jutros da glasaju na prvim demokratskim parlamentarnim izborima na kojima se bira ustavotvorna skupština zemlje gdje je prije devet mjeseci počelo “arapsko proljeće”.

Svrgavanje tuniskog predsjednika Zina el-Abidin ben Alija u prevratu u januaru izazvalo je lančanu reakciju u čitavom regionu i inspirisalo pobune od Egipta do Bahreina.

Više od sedam miliona glasača biraće 217 poslanika čiji će glavni zadatak biti priprema i donošenje novog ustava kao i izbor prelazne vlade koja će voditi zemlju do opštih izbora.

Tunižani glasaju po proporcionalnom sistemu kako bi se omogućile jednake šanse za stotinak malih, siromašnih stranaka.

Veliki favorit na izborima je islamistička partija Ehahada (Renesansa) koja je bila zabranjena u vrijeme svrgnutog predsjednika Ben Alija. Njen najveći rival je stranka lijevog centra, Napredna demokratska partija (NDP) čiji je lider Ahmed Nedžib Šebi bio u otvorenom sukobu sa Ben Alijem.

(RSE)