Vijestiiiiii

U sukobima u Port Saidu 253 povrijeđenih

477views

altU sukobima demonstranata i policije 253 osobe ozlijeđene su u nedjelju u Port Saidu, na sjeveroistoku Egipta, nakon odluke ministarstva unutrašnjih poslova da premjesti 39 zatvorenika koji čekaju suđenje, prema podacima ministarstva zdravstva.

Presuda koju sud treba donijeti odnosi se na drugi dio optuženika u suđenju za nerede u kojima su nakon nogometne utakmice u Port Saidu u februaru 2012. poginule 74 osobe.

U januaru je 21 osoba, uglavnom navijači nogometnog kluba iz Port Saida, osuđena na smrtnu kaznu u prvoj fazi sudskog postupka, što je potaknulo sukobe u kojima je poginulo najmanje 40 ljudi.

U nedjelju su demonstranti kamenjem i molotovljevim koktelima gađali policijsku postaju u Port Saidu, gradu što se proteže duž Sueskog kanala, gdje već treću sedmicu traje opći štrajk.

Policija je uzvratila suzavcem, rekao je sigurnosni čelnik.

Ministarstvo unutarnjih poslova objavilo je nešto ranije u saopćenju da je odlučilo premjestiti zatvorenike iz Port Saida na drugu lokaciju, počevši s 39 optuženika za pogibije na nogometnom stadionu, ne bi li spriječila nove nerede.

(AJB)