Vijestiiiiii

U sukobima sa pobunjenicima poginulo 230 jemenskih vojnika

306views

Najmanje 230 jemenskih vojnika poginulo je u sukobima u protekla tri mjeseca sa pobunjenicima, koji su rezultirali oslobađanjem vojne baze u Zindžibaru, glavnom gradu južne provincije Abijan, saopštili su zvaničnici.

“Južni vojni region izgubio je više od 230 mučenika u sukobima”, prenijela je državna novinska agencija Saba riječi jemenskog ministra odbrane, generala Mohameda Nasera Ahmeda.

Ahmed je naveo da je u sukobima poginulo i 50 muškaraca, pripadnika plemena koji su se borili sa vladinim snagama protiv pobunjenika, prenijela je agencija AFP.

Nešto ranije, jemenski potpredsjednik Abdrabuh Mansur Hadi je rekao da je u vojnoj bazi, koja je bila pod opsadom, poginulo 90 vojnika. Prema njegovim riječima, 30 istaknutih članova Al-Qaide je ubijeno u Zindžibaru od kako su ga pobunjenici zauzeli 29. maja.

Jemenska vlada je sinoć objavila da je oslobodila Zindžibar.

“Heroji bezbjednosnih i oružanih snaga, kao i lojalni pripadnici plemena uspjeli su da protjeraju bande Al-Qaide iz Zindžibara”, izjavio je guverner provincije Abijan, Saleh Husein al-Zoari.

I jemenski predsjednik Ali Abdulah Saleh čestitao je “hrabrim borcima na njihovoj velikoj pobjedi”.

(Tanjug)