Vijesti

U Sloveniji se Bajram-namaz neće klanjati

429views

ke zajednice, vjernike i vjernice, pozvali su da ostanu kod kuće i provedu bajramske trenutke u krugu svojih porodica. Preporučili su da obave sabah-namaz prije izlaska Sunca te da 45 minuta nakon izlaska Sunca klanjaju dva rekata nafile (dobrovoljna molitva).

– Odluku smo donijeli tužnog srca, ali zbog velikog interesovanja vjernika da obave bajram-namaz, nismo u mogućnosti osigurati poštivanje uputa i propisa koji su trenutno na snazi u Sloveniji – pojašnjava se u saopštenju Mešihata IZ u Sloveniji.

Zbog epidemije COVID-19, ramazanske aktivnosti Islamske zajednice u Republici Sloveniji bile su znatno umanjene. Od 4. maja ponovo je odobreno obavljanje namaza u džematima u Sloveniji.

Pri ulasku u džamiju i druge objekte obavezna je dezinfekcija ruku, nošenje zaštitne maske, poštivanje socijalne distance i obavljanje namaza na svojoj serdžadi. Sve upute bile su usklađene sa preporukama Nacionalnog instituta za javno zdravlje i odlukama Vlade Republike Slovenije.

– Svim članovima Islamske zajednice u Republici Sloveniji želimo sretan i blagoslovljen Bajram, svim našim prijateljima, komšijama i ostalim građanima želimo mnogo dobrog zdravlja, osobnog mira, sreće, napretka, mnogo sretnih i prijatnih životnih trenutaka – navodi se na kraju saopštenja uz čestitku – Bajram Šerif Mubarek Olsun.

(Agencije)