Stanje u Siriji

U siriji ubijen 141 borac libanskog Hezbollaha

493views

Najmanje 79 pripadnika libanske organizacije Hezbollah, koji se bore na strani sirijske vojske, poginulo je prošle sedmice u Qusayru, u centralnoj sirijskoj provinciji Homs, saopćila je u ponedjeljak nevladina organizacija.

“Broj libanskih boraca iz Hezbollaha koji su proteklih mjeseci poginuli u predgrađima Damaska i Homsa porastao je na 141”, objavila je Sirijska opservatorija za ljudska prava.

“Među njima je i 79 boraca koji su poginuli od 19. do 26 maja. Oni su stradali od mina, snajpera i razmjene vatre u Qusayru i okolini”, dodala je Opservatorija.

Izvor blizak Hezbollahu u nedjelju je rekao da broj poginulih pripadnika te organizacije za nekoliko mjeseci učestvovanja u borbama u Siriji iznosi 110 i da su većina njih poginuli u Qusayru.

Hezbollah je prije nekoliko mjeseci počeo slati svoje članove u Siriju, gdje se bore na strani sirijske vojske. Ali bitka za Qusayr bila je njihov najveći i najpogibeljniji angažman do sada.

Samo u subotu su u Qusayru poginula 22 pripadnika te šiitske libanske organizacije. Istog dana njen lider Hasan Nasrallah obećao je da će Hezbollah pobijediti u Siriji.

(AJB)