Notice: Trying to get property 'post_excerpt' of non-object in /var/www/vhosts/minber.ba/httpdocs/2020/wp-content/themes/minbertheme/templates/template_single_post.php on line 1084
Vijestiiiiii

U Siriji 28 mrtvih, otpušten guverner Hame

373views

U demonstracijama protiv predsjednika Bašara al-Asada održanim širom Sirije policija je ubila 28 civila, saopštila je danas sirijska organizacija za ljudska prava.

Prema organizaciji na čijem je čelu Amar Korabi, najviše žrtava u jučerašnim demonstracijama bilo je u gradu Idlebu, na sjeverozapadu Sirije, gdje je ubijeno 16 ljudi.

Amar Korabi je rekao i da su jučerašnje demonstracije bile najmasovnije od početka protesta protiv predsjednika Asada i njegovog režima.

Državna agencija Sana je javila da je po naredbi Bašara Asada otpušten guverner Hame, ali u izvještaju nisu navedeni razlozi otpuštanja.

U provinciji Hama je 1982. godine poginulo 20.000 ljudi kada je zabranjeni pokret Muslimansko bratstvo organizovao proteste protiv režima Hafeza al Asada, oca sadašnjeg sirijskog predsjednika.

Prema podacima nevladinih organizacija, u masovnim protestima protiv Bašara al Asada, koji u Siriji traju već tri mjeseca, do sada je poginulo 1.200 ljudi, a 10.000 je uhapšeno.

(Nezavisne)