Notice: Trying to get property 'post_excerpt' of non-object in /var/www/vhosts/minber.ba/httpdocs/2020/wp-content/themes/minbertheme/templates/template_single_post.php on line 1084
Vijestiiiiii

U posjeti BiH: Davutoglu priprema BiH za samit NATO-a

374views

Ministar vanjskih poslova Turske Ahmet Davutolu (Davutoglu) boravit će danas i sutra u posjeti BiH, tokom koje će se susresti s predstavnicima Predsjedništva, zatim Vijeća ministara BiH te članovima Kolegija oba doma Državnog parlamenta.

Kako saznaje “Dnevni avaz”, Davutolu je isplanirao svojevrsnu diplomatsku ofanzivu tokom koje će posebno istaći važnost priključenja naše države NATO-u, najjačem vojno-političkom savezu na svijetu.

Viši status

Ovo je za naš list potvrdio i Davutoluov portparol Seldžuk Unal (Selcuk), koji je naglasio da se zvanična posjeta šefa turske diplomatije našoj zemlji može smatrati izuzetno važnom zbog predstojećeg samita NATO-a u Čikagu, koji se održava krajem maja.

On je podsjetio na činjenicu da je ministar Davutolu zajedno s bugarskim ministrom vanjskih poslova Nikolajem Mladenovom pokrenuo snažnu diplomatsku inicijativu za uključivanje BiH u NATO, odnosno za prepoznavanje statusa naše države u Akcionom planu za članstvo (MAP).

– Naravno, ministar Davutolu u razgovorima s predstavnicima bh. vlasti izdvojit će ovo pitanje kao najvažnije. No, tokom susreta sa zvaničnicima potencirat će tursko-bosanske političke i ekonomske odnose, zatim odnose među državama Balkana, a razgovarat će se i o takozvanim trilateralnim mehanizmima između Turske, BiH i njenih susjednih država. Ministar će potaknuti i niz značajnih ekonomskih pitanja – rekao nam je Unal.

Dodjela nagrade

Kako saznajemo, Davutolu će u Sarajevo doputovati još večeras, a susrete s predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Vjekoslavom Bevandom, zatim ministrom vanjskih poslova BiH Zlatkom Lagumdžijom, ministrom odbrane BiH Muhamedom Ibrahimovićem, tročlanim Predsjedništvom BiH te čelnicima Državnog parlamenta imat će u petak.

Davutolu će u petak od Internacionalne lige primiti najviše humanističko priznanje – Zlatnu povelju “Linus Pauling” za svoj doprinos razvoju kulture, mira i dijaloga u regionu.

(Avaz)