Stanje u Siriji

U operacijama sirijske vojske poginulo 89 osoba

388views

Poginulo je 89 osoba u napadima sirijske vojske na dijelove zemlje koje se trenutno nalaze pod kontrolom sirijske opozicije, saopćila je Organizacija za ljudska prava u Siriji (SNHR), javlja Anadolu Agency (AA). U saopćenju se navodi da je u napadima sirijske vojske u Damasku poginulo 33, u Halepu 26, u Idlibu 13, u Hami, Deri i Homsu po pet, te po jedna osoba u Rakki i Deyru’z Zoru.

Prema saopćenju Komiteta za lokalnu koordinaciju (LCC), sirijska vojska također vrši zračne napade na naselja Šukeri i Kafr Hamra u Halepu.

Očevici navode da su opozicijski aktivisti uspjeli nanijeti veliku štetu pripadnicima vojske, u sukobima u starom dijelu Halepa.

Opozicija je izvršila napad i na školu Col Cebel u gradu Lazkiye, nakon čega je u školi izbio požar. Inače, pripadnici snaga Sirije, ovu školu koristili su kao sjedište.

Sirijska državna televizija saopćila je da je u sukobima između vojske i opozicije kod graničnog prelaza Keseb na sirijsko-turskoj granici poginuo zapovjednik Nacionalne odbrane Hilal al-Assad.

(AA)