Vijestiiiiii

U Katru 2013. godine prvi parlamentarni izbori u historiji ove države

373views

altKatar će održati izbore za Savjetodavno vijeće 2013. godine, saopćio je emir ove zaljevske države. Šeik Hamad bin Kalifa el-Tani je za državne medije rekao je da su ovi prvi parlamentarni izbori u historiji države potrebni kako bi se izgradio savremeni Katar, prenosi u utorak BBC.

Pod ustavom iz 2003. godine, 30 članova vijeće biti će izabrano, dok će 15 biti imenovano. Do sada je Katar držao samo općinske izbore. Političke stranke su zabranjene.

– Znamo da je potrebno poduzeti sve ove korake kako bi izgradili savremenu državu Katar i katarskog građanina sposobnog za suočavanje s izazovima vremena u kojem živi. Mi smo uvjereni da ste vi sposobni da se nosite s odgovornostima, rekao je emir.

Mala, natfom bogata država Katar radi na izgradnji svog međunarodnog uticaja i podržava ustanke u sklopu Arapskog proljeća. Također je dom panarapske televizijke mreže Al-Džazira, a sudjelovala je u NATO-ovim vojnim operacijama u Libiji.

Katar će također biti domaćin Svjetskog nogometnog prvenstva 2022. godine. Katarski državljani, i žene i muškarci, stariji od 18 godine imati će pravo glasa.

Katar ima 1.6 miliona stanovnika od kojih je 80 posto radnika iz inostranstva.

(Fena)