Vijestiiiiii

U kasi FBiH dodatnih 305 miliona KM

323pregledi
Dom naroda Parlamenta FBiH usvojio je juče rebalans budžeta FBiH kojim su i prihodi i rashodi povećani za 305 miliona KM kako bi bio pokriven prošlogodišnji budžetski manjak.

Povećanje prihoda će biti ostvareno kroz 120 miliona KM iz sredstava od sukcesije, 160 miliona KM kredita od četiri komercijalne banke s kamatom od 7,99 posto, te kratkoročnim pozajmicama od Direkcije za ceste FBiH i Civilne zaštite FBiH.

“Država je počela pregovore sa MMF-om i postoji mogućnost da dobijemo podršku budžetu. U zadnjim razgovorima sa Svjetskom bankom i MMF-om smo dobili obećanje da bismo sredstva komercijalnih banaka mogli zamijeniti sredstvima MMF-a”, rekao je Vjekoslav Bevanda, ministar finansija FBiH.

Pojasnio je da će FBiH, ako ne dobije sredstva od MMF-a, komercijalni kredit vraćati iz vlastitih sredstava, u naredne dvije godine, nakon sprovedenih reformi.

Novi rebalans budžeta FBiH, koji će podrazumijevati značajno smanjenje i prihoda i rashoda, Bevanda je najavio za kraj aprila.

On je upozorio da FBiH više ne može čekati reforme, da mora uprihoditi sve što pripada proračunu, a to su akcize, dividende i koncesione naknade. On je naveo i da će prihod od akciza nadoknaditi manjak, ali da početak naplate ovog prihoda ne zavisi od FBiH.

Delegati su imali brojne primbjedbe na rebalans. Na tvrdnju Bevande da rebalans obezbjeđuje svjež novac za poljoprivredu i druge oblasti, delegat Igor Rajner je kazao da su to samo neizvršene obaveze iz prošle godine.

Svetozar Pudarić je ocijenio da je ovaj rebalans “kao zahtjev da se pijancu da vozačka dozvola da građane FBiH voza još dvije godine”.

“Novac od MMF-a možemo dobiti samo ako potpišeno da ćemo provesti program koji nam oni propišu, a to je smanjenje javne potrošnje za 35 posto, a to znači izmjene desetina zakona, ukidanje desetina prava najosjetljivijim kategorijama i rasprave o stotinama miliona KM”, kazao je Pudarić.

Delegat Mislav Sučić je podržao zaduživanje, ali je Vladu FBiH optužio da “ide iz gliba u glib”.

“Vlada treba svake sedmice predložiti po jednu reformu. Šta će Ministarstvo poljoprivrede u Sarajevu gdje nema poljoprivrednika. Zašto se SDP-u plaća kirija od 40.000 KM kada ima obilje praznih zgrada”, pitao je Sučić.

Prema ocjeni delegata Ive Komšića, ovaj rebalans znači da je Vlada FBiH bankrotirala.

“Mi sada kreditom saniramo manjak iz prošle godine, a ne znamo šta će biti naredne, tada nećemo moći uzeti ni kredit”, kazao je Komšić.

On je optužio Vladu FBiH da radi sama za sebe i nepromišljeno, jer “od vlastitih para gradi autoput umjesto da to da u koncesiju”.

Besim Imamović je izrazio bojazan da bi se povlačenjem dividende od javnih preduzeća mogli “osakatiti kapaciteti za pokretanje privrede”.

Delegati su juče usvojili i izmjene Zakona o izvršenju budžeta kako bi obezbijedili da od “novih” prihoda prvo isplate prošlogodišnje dugove, kao i izmjene Zakona o zaduživanju i garancijama u FBiH kako bi ozakonili uzimanje kredita i njegovo vraćanje.

Zastupnički dom će ovaj set zakona razmatrati 6. aprila.

(Nezavisne)

X