Vijestiiiiii

U Kairu sutra počinje suđenje Hosniju Mubaraku

362views

U Kairu sutra počinje suđenje bivšem egipatskom predsjedniku Hosniju Mubaraku čiji je režim srušen u februaru nakon velikih protesta tokom “arapskog proljeća”. Iz bezbjednosnih razloga, suđenje će se održati u policijskoj akademiji u Kairu.

Na optuženičkoj klupi će se pored 83-godišnjeg Mubaraka, naći i njegovi sinovi Alaa i Gamal, zatim njegov bivši ministar unutrašnjih poslova Habib el-Adli i još šestorica zvaničnika tog ministarstva.

Mubaraku će se suditi po optužbama za korupciju i komandnu odgovornost za ubistva demonstranata tokom ustanka koji je u februaru doveo do njegovog obaranja s vlasti.

Jednom od najbližih Mubarakovih saradnika, egipatskom biznismenu Huseinu Salemu će se suditi u odsustvu.

Svi oni se terete da su opljačkali na milione dolara državnog novca, kao i da su odgovorni za smrt oko 850 ljudi koliko ih je stradalo tokom antivladinih protesta koji su počeli 25 januara.

Bivši egipatski predsjednik trenutno se nalazi u pritvoru u bolnici u Šarm el-Šeiku gdje se liječi zbog kardioloških problema.

Njegovo prebacivanje u Kairo bilo je jedan od glavnih zahtjeva demonstranata koji su posljednjih dana ponovo izašli na ulice i vratili se na trg Tahrir, centralno mesto okupljanja tokom protesta u februaru.

Mnogi u Egiptu su nezadovoljni sporošću prijelaznih vlasti da privedu pravdi najviše zvaničnike bivšeg režima i optužuju ih da namjerno otežu početak suđenja.

(Beta)