Vijestiiiiii

U jednom danu dvoje maturanata postali hafizi

557pregledi

Hamza Halilović iz Visokog i Nermina Čakić iz Novog Travnika, učenici četvrtog razreda Elči Ibrahim-pašine mederse u Travniku prekjuče su i zvanično postali hafizi nakon što im je izaslanik reisu -l- ulme IZ u BiH Muharem ef. Omeredić uručio diplome Rijaseta i nagrade Fonda “Bošnjaci”.

– Ja ne znam da li se dogodilo da reis ili reisov izaslanik u dvije ruke drži dvije diplome za dva hafiza. Dva učenika ove Medrese danas su posvjedočila snagu ove obrazovno-odgojne ustanove i opravdanost njenog postojanja – kazao je ef. Omerdić, nagalašavajući kako su Hamza Halilović i Nermina Čakić postali 209. i 210. hafizi u BiH.

U ime Rijaseta IZ BiH njima je upućen poziv da predstavljaju našu zemlju na takmičenjima učača Kur’ana, pa će Hamza BiH predstavljati na takmičenju u Dubaiju, a Nermina u Libiji.

Direktor Medrese Muharem ef. Dautović naglasio je kako je “ovo dan velike radosti za Medresu i grad Travnik”.

Najsretniji su ipak bili Hamza i Nermina, te njihov profesor i učitelj hafiz Fadil ef. Bektaš, rukovodilac sekcije hifza u Elči Ibrahim-pašinoj medresi. Inače, od kada je reaktiviran rad Elči Ibrahim-pašine medrese, 8. oktobra 1994. godine, promovisano je 20 hafiza.

(Avaz)