Vijestiiiiii

U Iraku poginula 3 američka vojnika – mart najsmrtonosniji mjesec od septembra

338pregledi
MINBER.BA – Tri američka vojnika su poginula u borbama zapadno od Bagdada, objavila je američka vojska u petak, proglašavajući mjesec april najsmrtonosnijim za američke snage u Iraku od septembra.

Najmanje 18 američkih vojnika je poginulo u aprilu, velik rast u odnosu na 9 poginulih u martu- najmanjem broju od početka rata.
Pogibije su se desile u jeku serija smrtnosnih bombaških napada proteklih sedmica, koji su povećali zabrinutost da su pobunjenici povećali svoje djelovanje nakon najmirnijeg perioda od početka rata.

Većina napada je ciljala Iračane pošto su se američki vojnici počeli povlačiti iz gradskih centara kao priprema za povlačenje iz urbanih sredina koje je planirano do kraja juna. No, napadi su nastavljeni na američke snage.

Dvije osobe su uhapšene nakon napada protutenkovskom granatom na američke snage u srijedu u sunijskom predjelu u sjeverozapadnom Bagdadu, saopštila je vojska.

Trojica američka vojnika su ubijena u četvrtak dok su izvodila borbene operacije u provinciji Anbar, kako se navodi u saopštenju. Anbar je bivše uporište pobunjenika koje je relativno mirno otkako su se sunijske plemenske vođe okrenule protiv Al-Qaide u Iraku.

Američka vojska nije dala dodatne informacije o napadu osim što je navela da su američki vojnici pružali zatraženu podršku iračkim snagama kada se napad desio.

April je bio najsmrtonosniji mjesec za američke vojnike od septembra, kada je 25 američkih vojnika poginulo.

Američka vojska je objavila da je u februaru poginulo 17, a u januaru 16 vojnika.

Ukupno je 4.281 pripadnik američke vojske poginuo u Iraku od početka rata u martu 2003., prema brojanju Associated Press-a.

(AP news)


Za minber.ba preveo: E.D.
X