Vijestiiiiii

U indijskim zatvorima više od 250 Pakistanaca bez suđenja

410views

Vrhovni sud u Indiji tražio je u petak od centralne vlade da objasni činjenicu da se više od 250 Pakistanaca nalazi u indijskim zatvorima, a da im nikada nije bilo suđeno i među njima je najmanje jedna osoba koja je u zatvoru od 1965. godine.

– Zaprepašćujuće je da više od 254 osoba pakistanske nacionalnosti čami u zatvorima bez suđenja, izjavio je sudija R.N. Lodha.

Zatvorenici su smješteni u sjeverozapadnoj državi Jammu i Kashmir, koja se graniči s Pakistanom, a za mnoge od njih se vjeruje da su uhapšeni pošto su nenamjerno prešli spornu granicu u toj oblasti.

Među njima su i četiri žene, a sumnja se da i u drugim indijskim državama ima zatvorenika kojima nije suđeno, prenio je AFP.

Sud je naredio centralnoj vladi da podnese sveobuhvatan izvještaj u kome bi objasnila zašto se ti ljudi drže u zatvoru.

Sudski slučaj je pokrenut na osnovu peticije Bhima Singha, predsjednika Nacionalne partije pantera u indijskoj državi Jammu i Kashmir, kojom je traženo oslobađanje Pakistanaca koji se u indijskim zatvorima nalaze dug vremenski period bez izvođenja pred sud.

Premijeri Indije i Pakistana su, poslije razgovora u četvrtak na regionalnom samitu na Maldivima, izrazili očekivanje da će otvoriti novo poglavlje u odnosima dvije zemlje.

(Fena)