Vijesti

U Idlibu se nastavljaju borbe sirijske vojske i pobunjenika

536views

Intenzivne borbe nastavljaju se u utorak između pobunjenika i sirijske vojske u sjeverozapadnoj pokrajini Idlib, izvijestila je ratna nadzorna grupa.

Sukobi su planuli u blizini Khan Shaykhuna, strateškog grada koji je nedavno osvojila sirijska vojska u južnom djelu Idliba, saopćila je Sirijska opservatorija za ljudska prava.

Opservatorija sa sjedištem u Britaniji saopćila je da su pobunjenici napredovali u selima istočno od Khan Shaykhuna. Dodaje da su pobunjeničke grupe detonirale dvije autobombe tokom napada.

Intenzivne borbe pratili su granatiranje i zračni udari vladinih snaga po pobunjeničkim položajima, navodi Opservatorija.

Grupa dodaje da je 60 boraca s obje strane poginulo u obnovljenim sukobima.

U međuvremenu je dobro obaviješteni izvor izjavio za Xinhuu pod uslovom da ostane anoniman, da je sirijska vojska poslala pojačanja u zonu borbi kako bi odvratila pobunjenički napad.

Sirijska vojska osvojila je Khan Shaykhun prošlog petka i uspjela je da opkoli i kasnije zauzme ključna mjesta u susjednom sjevernom djelu pokrajine Hama.

Khan Shaykhun je južna kapija za dodatno napredovanje vojske u cilju osiguranja puta Damask-Aleppo, koji povezuje jug i sjever zemlje.

Idlib ima izuzetan strateški značaj jer je to posljednje veliko pobunjeničko uporište u zemlji.

(FENA)