Vijestiiiiii

U Haagu uništeno 1.000 dokaza o žrtvama Srebrenice

231pregledi
Glavni haški tužilac Serge Brammertz potvrdio je u srijedu članicama udruženja “Majke enklava Srebrenica i Žepa” da je u Haagu uništeno oko 1.000 dokaza uzetih iz masovnih grobica oko Srebrenice.

Brammertz je objasnio da je to učinjeno zbog nemogućnosti arhivisanja i da je riječ o uobičajenoj proceduri, pišu srbijanski mediji.

On je rekao da postoje podaci o tim dokazima i da su oni morali da budu uništeni i zbog daljeg propadanja.

Među uništenim dokazima su lične karte, fotografije ili dijelovi odjeće žrtava, precizirao je Brammertz.

Predstavnice udruženja žrtava iz Srebrenice najavile su da će o tome zatražiti stav predsednika Haškog tribunala.

One su Brammertzu predložile da se arhiva Tribunala izmjesti u BiH, a zatražile su i da u izvještaju Savjetu bezbjednosti UN-a upozori da taj sud ne treba da bude zatvoren sve dok ne budu uhapšeni Ratko Mladić i Goran Hadžić.

Brammertz je u Sarajevu razgovarao sa predstavnicima nekoliko udruženja žrtava rata u BiH.

Predstavnici Saveza logoraša Republike Srpske iskazali su nepovjerenje u rad domaćih pravosudnih institucija, ali i u rad Tribunala u Hagu.

Predsjednik Udruženja logoraša RS Branislav Dukić kazao je Brammertzu da su Tribunal, a posebno Tužilaštvo i Sud BiH u kojima rade strani tužioci i sudije, “politički sudovi”.

Dukić je rekao da se sudi najviše Srbima, iako nisu samo Srbi činili zločine i da je za takvo stanje kriva politika.

Dukić je kazao da je to iznio u ime srpskih žrtava proteklog rata, navodeći da je to ilustrovao primjerom da su Srbi do sada osuđeni na 1.117 godina, a Bošnjaci na samo 46 godina zatvora.

“Udruženje logoraša dostavilo je dokumentaciju sa više od 8.000 osoba koje su osumnjičene da su počinile ratne zločine nad Srbima”, kazao je Dukić i dodao da postoji opstrukcija u procesuiranju tih slučajeva.

Prema njegovim riječima, jedan od tih slučajeva je i Dobrovoljačka ulica, oko koje su, kako je rekao, podignute velike tenzije.

“Sud BiH posjeduje tu dokumentaciju ali, po njima, ovaj slučaj nikada neće biti procesuiran”, rekao je Dukić i naveo da je Brammertzu rekao da i srpske žrtve traže da svi koji su počinili ratne zločine izađu pred lice pravde.

On je naveo da je Brammertzu ukazao i na činjenicu da se zločini počinjeni u Tuzlanskoj koloni ne procesuiraju, kao ni oni u Sijekovcu i Brodu i drugim mjestima, gdje su stradali srpski civili.

Brammertz završava trodnevnu posjetu BiH u srijedu, a u ponedeljak stiže u dvodnevnu posjetu Beogradu.

(24sata.info)