Stanje u Siriji

U eksploziji autobombe u Homsu poginule četiri osobe

351views

Najmanje četiri osobe su poginule, a desetak je povrijeđeno u eksploziji autobombe u jednoj četvrti Homsa u središnjem dijelu Sirije, izvjestio je Sirijski opservatorij za ljudska prava (OSDH). Četiri čovjeka su poginula u četvrti Waer u Homsu u eksploziji autobombe, a još deseci osoba su povrijeđeni, od kojh neki teško-
izvjestio je OSDH, koji se poziva na široku mrežu aktivista i civilnih i vojnih izvora.

Četvrt Waer kontrolira režim ali svakodnevne borbe između vojske i pobunjenika potresaju oblasti na periferiji ovog područja.

Prema zapadu, u pokrajini Homs, glavna bitka režima protiv pobunjenika se nastavlja u području Kuseir, gdje redovne snage vode neprekidne borbe i bombarduju grad.

Ubijena su tri pobunjenika u ovim borbama u kojima je učestvovao libanski Hezbollah, angažiran na strani trupa Bašara el-Assada.

Međutim, pobunjenici pružaju žilav otpor u Kuseiru i njegovoj okolini, s obzirom na strateški karakter ove oblasti i za pobunjenike i za režim, jer se nalazi na glavnoj cesti prema Libanu i na putu koji povezuje Damask s obalom, pozadinska baza režima.

U subotu je jedan izvor blizak Hezbolahu potvrdio da sirijska vojska i šiitski libanski pokret kontroliraju 80 posto Kuseira i da je cesta koja povezuje istok Libana i Homsa “sigurna”.

Prema ovom izvoru, Hezbolah je izgubio 110 boraca u Siriji posljednjih mjeseci, od kojih veliku većinu u Kuseiru, gdje je šiitski pokret angažirao ekspedicijske snage od 1.700 ljudi.

(Fena)