Notice: Trying to get property 'post_excerpt' of non-object in /var/www/vhosts/minber.ba/httpdocs/2020/wp-content/themes/minbertheme/templates/template_single_post.php on line 1084
Vijesti

U Egiptu uhapšen advokat zatvorenih studentica

443views

Egipatske vlasti su u ponedjeljak uhapsile branitelja koji zastupa neke od 14 djevojaka osuđenih pred sudom u Aleksandriji na po 11 godina zatvora zbog aktivizma, tvrde lokalne nevladine organizacije. “Policija je upala u dom Ahmeda al-Hamrawia u zoru.

Uhapsili su ga bez da mu je obrazložen razlog za to”, rekao je za AA Mahmoud Farouk, advokat u Shehab Centru za ljudska prava sa sjedištem u Aleksandriji.

Studentice su osuđene na zatvorske kazne zbog toga što su učestvovale u demonstracijama, te su proglašene krivim zbog “blokiranja puta” i “pripadnosti zabranjenim organizacijama”, što se odnosi na Muslimansko bratstvo, grupu koja podržava svrgnutog predsjednika Mohameda Morsija.

Djevojke su pripadale pokretu “7 ujutro” koji podržava Morsija, a njihovo hapšenje i osuđivanje, nevladine organizacije u Egiptu smatraju “nesrazmjernim” u odnosu na djela koja su počinile.

Al-Hamrawi i drugi branioci grupe planirali su predati žalbu na presudu u sljedeću subotu, ali su ovim hapšenjem spriječeni.

(AA)