Notice: Trying to get property 'post_excerpt' of non-object in /var/www/vhosts/minber.ba/httpdocs/2020/wp-content/themes/minbertheme/templates/template_single_post.php on line 1084
Vijestiiiiii

U Egiptu početkom godine ubijeno 100 zatvorenika

373views

Najmanje 100 zatvorenika je ubijeno u Egiptu početkom godine, tokom ili nakon demonstracija koje su rezultirale svrgavanjem režima predsjednika Hosnija Mubaraka, saopštila je danas egipatska nevladina organizacija za zaštitu ljudskih prava.

Istraga koju je sprovela Egipaska inicijativa za lična prava pokazala je da su “svirepi zločini” počinjeni u pet zatvora, uključujući zatvor Tora u Kairu i El Kata u Gizi, prenio je AFP.

Zločini su počeli 25. januara, od kada je “više od 100 zatvorenika ubijeno, a na stotine njih povrijeđeno u samo pet zatvora” u narednih nekoliko sedmica, saopštila je ta organizacija i procijenila da je broj ubijenih zatvorenika i veći.

Ubistva, zabilježena između 29. januara i 20. februara, “bila su namjerna i definitivno nisu bila u vezi sa pokušajem bjekstva ili pobunom”, navela je egipatska organizacija i precizirala da su na tijelima zabilježene rane na glavi i grudima.

Izvještaj je zasnovan na svjedočenjima preživjelih i članova porodica žrtava, kao i na slikama i video zapisima sa mobilnih telefona.

U njemu je navedeno da je “isti metod korišten u svih pet zatvora” i da su stražari u ćelijama u zatvoru Tora ispalili suzavac i da su potom, pošto su zatvorenici istrčali, pucali u njih.

Zvaničnici egipatskog Ministarstva unutrašnjih poslova odbili su da francuskoj agenciji daju komentar povodom navoda iz izvještaja.

(Tanjug)