Notice: Trying to get property 'post_excerpt' of non-object in /var/www/vhosts/minber.ba/httpdocs/2020/wp-content/themes/minbertheme/templates/template_single_post.php on line 1084
Vijesti

U Češkoj peticija protiv većih prava za muslimane

551views

Više od 22 hiljade Čeha dosad je potpisalo peticiju protiv davanja većih prava muslimanima u toj zemlji, objavili su u petak češki mediji.

Pokretači peticije pod nazivom ‘Ne želimo islam u Češkoj Republici’ uručili su potpise parlamentarnom odboru za predstavke.

Povod za organiziranje peticije bio je istek roka od deset godina od službenog upisa Središnjice muslimanskih zajednica (UMO) u registar vjerskih zajednica, što bi sada trebalo donijeti veća prava češkim muslimanima. Sukladno češkim zakonima, nakon isteka deset godina od registracije vjerska zajednica ima pravo na vjeronauku u školama, vojno dušobrižništvo i priznavanje brakova sklopljenih pred vjerskim službenikom.

‘Peticija je usmjerena protiv punog priznavanja UMO-a, odnosno protiv dodjele drugog stepena registracije u smislu zakona. Ona nije protiv muslimana pojedinaca, nego protiv onih dijelova islama koji nisu u skladu s demokratskim poretkom i ljudskim pravima’, pojasnili su autori peticije.

Parlamentarni odbor sad bi se trebao izjasniti o peticiji. Udio muslimana u Češkoj, koja ima 10,5 miliona stanovnika, u usporedbi s drugim europskim državama relativno je mali. Prema službenoj statistici, u Češkoj živi tek oko 11.500 muslimana, od kojih većina nisu praktični vjernici. Samo trećina njih redovno posjećuje jednu od dvije džamije (u Pragu i Brnu) ili neki od prostora za molitvu.

(Hina)