Vijesti

U Bosanskom Novom (ponovo) napadnut imam

530views

Medžlis Iz-e Bosanski Novi najoštrije osuđuje novi napad i provokaciju od strane izvjesnog Rade Oljače upućenu Glavnom imamu Medžlisa i imamu Gradske džamije u Bosanskom Novom Elvir ef. Vakufcu, navodi se u saopćenju za javnost Medžlisa Islamske zajednice Bosanski Novi u koje se dalje kaže:

– Incident koji se desio juče (nedjelja, 15.12.2013.) oko 17.oo sati ispred imamske kuće je samo još jedan u nizu ataka na vjernike, a posebno vjerske službenike Islamske zajednice u RS-u, ali nadilazi po svojoj podlosti ostale slučajeve po tome što provokator nije imao obzira ni prema činjenici da je sa Elvir efendijom  bila njegova supruga i dvoje djece (uzrasta 2 i 5 godina) koji su doživjeli veliki strah i šok, što je očito i bila njegova namjera. A nakon prirodne reakcije napadnutog Elvir efendije, u strahu za sigurnost svoje porodice i sebe lično, i kraćeg fizičkog kontakta provokator je shvatio da zastrašivanje ne ide po njegovom planu te je  pobjegao, a odmah zatim nazvao policijsku stanicu i prijavio Elvir efendiju za fizički napad i nanošenje tjelesnih povreda!

Epilog ovog slučaja je prekršajna prijava od strane policije i našem napadnutom, a optuženom, službeniku i provokatoru-napadaču, a konačnu riječ će dati Sud. 

Medžlis IZ-e ovom prilikom izražava i zabrinutost, poučen, svima u našem gradu poznatim, incidentom paljenja državne zastave, da bi i u ovom slučaju napadnuti Elvir efendija, njegova supruga i dvoje malodobne djece „po Zakonu“ mogli postati krivi zbog toga što su napadnuti i što su se od napada branili.

Zbog toga ćemo sa posebnom pažnjom pratiti predstojeći sudski proces i stajati iza integriteta našeg službenika i njegovog prava na slobodu življenja u gradu u kojem je rođen, odrastao i sa prvim povratnicima se vratio da bude u službi svoga naroda i Islamske zajednice.

U nadi da će Zakon u ovom slučaju biti pravedan i da taktika „napadni, pa ga još i tuži da je kriv“ neće uroditi plodom pozivamo sve naše sugrađane da gradimo zajedničku budućnost na temeljima mnogih zajedničkih vrijednosti i međusobnog poštovanja prema našim različitostima, kaže se na kraju saopćenja za javnost Medžlisa IZ Bosanski Novi.

(rijaset.ba)